Siirry suoraan sisältöön

Riuttalan Talonpoikaismuseo

Eräässä aiemmassa kirjoituksessamme nimeltä Karttula Matkakohteena mainitsimmekin jo Riuttalan talonpoikaismuseon, mutta tänään on aika paneutua tähän Karttulan seudun paikalliseen ylpeydenaiheeseen hieman tarkemmin.

 

Riuttalan talonpoikaismuseon historia

 

Tällä hurmaavalla talonpoikaismuseolla on pitkä ja värikäs historia. Tila täytti vast’ikään 40 vuotta, mutta ensimmäisen kerran Riuttalan tilasta puhuttiin jo vuosisatoja sitten. Riuttalassa on ollut vahva karjanhoitokulttuuri 1700-luvulta asti ja tilaa on aina asuttanut varakas kartanonväki. Kuten retkipaikka.fi tietää kertoa, Riuttala oli erinomainen työpaikka jo sen alusta asti, sillä kaikkia työläisiä kohdeltiin yhdenvertaisina kartanon asukkaiden kanssa säädystä ja omaisuudesta riippumatta.

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Riuttalaa alettiin arvostaa kulttuurillisista syistä, sillä se edusti erinomaisesti Suomen sen ajan maaseutua. Esimerkiksi taiteilija Pekka Halonen vieraili usein Riuttalan tilalla, jossa hän maalasi useita teoksiaan.

 

Museon toiminta tänä päivänä

Riuttalan talonpoikaismuseo on erittäin aktiivinen yhä edelleen. Se onkin ensimmäinen kohde monelle Karttulan alueella vierailevalle matkaajalle, niin suomalaiselle kuin ulkomaisellekin. Siellä voi vierailla päivittäin kesäkauden ajan sekä sopimuksen mukaan myös keväisin ja syksyisin. Museovierailujen lisäksi Riuttalassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten häitä ja muita samanlaisia juhlia sekä rukiinleikkuun SM-kilpailut, jotka pidetään tänä vuonna 20. elokuuta. Lisätietoa saa suoraan museon kotisivuilta osoitteessa riuttala.fi.