Älä karta Karttulaa!

Tänään pohdimme hieman sitä, miksi Karttulan tapaiset pienemmät alueet eivät houkuttele vieraita samalla tavalla kuin suuremmat kaupungit. Pienempien alueiden autioituminen ei ole ongelma pelkästään Suomessa, vaan esimerkiksi Economist -lehti listasi amerikkalaisia kyliä, joissa sama ilmiö näkyy. Syitä on monia, esimerkiksi peruspalveluiden, työpaikkojen ja opiskelumahdollisuuksien keskittyminen suurempiin kaupunkeihin, pikkukylien väestön ikääntyminen sekä maatalouden häviäminen monesta paikasta. Samat asiat varmasti vaikuttavat Karttulankin seutuun, mutta sitä ei silti kannata ohittaa kun matkailee Suomessa! Tietysti asuminen pikkupaikkakunnalla on toinen juttu kuin siellä vierailu.

Karttulassa on monia nähtävyyksiä sekä maaseudun rauhaa. Luonnossa voi liikkua vapaasti ja esimerkiksi Ahvenlampi ja Pörönlampi ovat erinomaisia paikkoja rentoutumiseen. Ihmiset Karttulassa ovat erittäin ystävällisiä, sillä kaikki tunnistavat alueen ulkopuolisen ihmisen ja auttavat mielellään mikäli hän on eksynyt.

Pienillä paikkakunnilla on kuitenkin hyvät puolensa, joita ei kaupungeista löydä. Itse Karttulan kasvattina päätin tähän loppuun tehdä oman listani asioista, joita vain pienemmillä alueilla asuvat ihmiset osaavat arvostaa:

 

  • Tunne naapurisi! Kun koko naapurusto on sinulle tuttu, on turvallisuudentunnekin taattu.
  • Perinteet! Karttulassa on vahvat paikalliset perinteet.
  • Halvempi asuminen! Tätä ei voi kiistää, pienillä paikkakunnilla asuminen on selvästi halvempaa.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA