Karttulan hautausmaa on tunnelmallinen ja vehreä keidas, keskellä elävää kyläyhteisöä, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsevat sekä Karttulan kaunis kirkko, että kellotapuli Kirkkotien toisella puolella.Vainajien säilytystilat ovat kirkon vieressä.
Hautausmaa sijoittuu Karttulan kylän eteläiselle kaakkoiskulmalle vehreälle ja kauniille alueelle. Tunnelma hautausmaalla on niin levollisen ihana, että siellä kävelee ja fiilistelee ihan ilman syytäkin. Yksi syy rauhaisaan tunnelmaan löytyy varmastikkin hautausmaan iästä, hautausmaa on perustettu jo vuonna 1764, eli kyseessä on erittäin vanha hautausmaa suomen mittapuulla. Hautausmaalla on sekä uusi että vanha puoli. Tässä kirjoituksessa keskityn kertomaan koko hautausmaan historiasta sekä alueen rakennuksista. Vanha puoli hautausmaasta on metsäisempää ja villintyneempää, uudemman puolen ollessa enemmän puistomainen.
Ensimmäinen hautaus hautausmaalle on tehty v. 1764. Vanhimmat säilyneet hautamuistomerkit hautausmaalla ovat kuitenkin vasta 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta. Sankarihauta alueella sijaitsee kaksi muistomerkkiä, toinen 1922-pystytetty, vuosien 1918-1919 sankarivainajille ja toinen korkeampi muistomerkki sotien 1939-1944 vainajille. Keskellä aluetta on polvistunutta sotilasta kuvaava sankaripatsas, joka on varsinaisesti valkoisten muistomerkki, mutta on vakiintunut kaikkien muistopaikaksi. Sankaripatsaan takana on korkealla jalustalla oleva vapauden risti.
Erikoiseksi tämän Karttulan hautausmaan tekee sen yhteydessä oleva insinööri Lemmitty Salmensaaren suunnittelema vapaakirkko, joka valmistui vuonna 1927. Vuonna 1925-1935 lähes 2000 Talluskylän evankelisluterilaisesta kirkosta eronnutta seurakuntalaista perustivat Karttulan vapaakirkon ja he halusivat oman hautausmaan. Hautaukset alkoivatkin tällä hautausmaalla viimeistään vuonna 1927. Vanhin tai ainakin vanhimpia hautoja on Malisten hauta. Matti Malisen hauta siis lienee ensimmäinen vapaaseurakunnan hautausmaalla olevista, (18.8.1865-26.8.1927) Malinen lienee haudattu alkusyksystä 1927. Haudat ovat vapaaseurakunnan puolella yksinkertaisempia ja joistakin haudoista puuttuu hautakivi kokonaan. Hautausmaan yleisilme on kuitenkin siisti ja hoidettu ja alue on miellyttävä kuljeskella. Suosittelenkin rauhaisaa kävelyä kaikessa rauhassa tällä mielenkiintoisella ja historiaa henkivällä hautausmaalla kenelle tahansa joka on kiinnostunut rakennus-, henkilö-, tai yleisesti ottaen Suomen historiasta. Varaa kuitenkin aikaa täällä kävelyyn ja vaikka joku paikallinen oppaaksesi niin saatat kuulla mielenkiintoisia elämäntarinoita entisten Karttulalaisten elämästä!