Karttula matkakohteena

museo
Karttulan kylässä on nähtävää sen pienestä koosta huolimatta. Suosittelemme vierailemaan Karttulassa, jos eksyt Karttulan naapurikaupunkiin Kuopioon. Kuopiosta matkaa Karttulaan on noin 45 kilometriä. Tällä kertaa tutustumme kauniin kunnan nähtävyyksiin ja siihen, mitä Karttulassa kannattaa tehdä.

Karttulan kirkko

Karttulan kirkko on vuonna 1930 alun perin rukoushuoneeksi rakennettu puinen kirkko. Kirkko on Karttulan pääkirkko, ja siellä suoritetaan useimmat kirkollisista toimenpiteistä Karttulassa. Karttulan pääkirkon lisäksi Karttulassa on seurakuntakoti-kirkko ja Syvänniemen kirkko.

Syvänniemen kirkko

Syvänniemen kirkon on suunnitellut Johan Victor Strömberg. Kirkko sijaitsee Karttulan Syväniemellä, mistä se on saanut nimensä. Syväniemen kirkossa on myös upea torni, ja rakennus on tehty vuonna 1925 pääasiassa tiilestä ja betonista. Alttaritaulu on niinkin vanha kuin vuodelta 1911, ja sen on maalannut Arthur Heickell. Kirkkorakennus viehättää arkkitehtuurillaan varmasti monia uskonnollisten rakennusten historiasta kiinnostuneita. Kauniissa kirkossa vietetään paljon häitä kesäisin.

Karttulan kesäteatteri

Joka kesä Karttulan kesäteatteri herättää Karttulan kylän eloon. Syvänniemen teatteri Hermanni on toiminut Karttulan Syväniemellä jo vuodesta 1998. Teatteriesitykset järjestetään yli sata vuotta vanhassa maalaishenkeä huokuvassa Hermannitalossa. Teatteriin mahtuu katsojia jopa 300. Kesällä teatterissa järjestetään Karttulan kesäteatterin esityksiä useita kertoja viikossa. Tulevan kesän esitys kantaa nimeä ”Tulisia tunteita”.  Kesäteatterin lisäksi Hermannin teatterissa on erikseen lasten teatteri, jossa lapset ovat näyttelijöinä. Lasten teatterin esitykset ajoittuvat syksylle 2016.

Riuttalan talonpoikaismuseo

Riuttalan talonpoikaismuseo on oiva kohde Karttulassa kesäisin. Museon yhteydessä on myös kahvila, joka on auki museon aukioloaikoina. Itse museorakennukset ovat erittäin vanhoja. Vanhin rakennuksista on rakennettu vuonna 1852. Yhteensä pihapiirissa on rakennuksia yli 20. Kyseessä on historiallisesti merkittävä kohde. Riuttalan pihapiiri, joka nyt toimii museona, valittiin vuonna 1900 edustamaan suomalaista maaseutua ja elämänmuotoa Pariisin maailmannäyttelyyn.

Karttulassa saat nauttia myös raittiista ulkoilmasta ja kauniista luonnosta, mikä tekee siitä täydellisen kohteen aurinkoisen kesäpäivän maakuntamatkailuun.