Kaikki mitä olet aina halunnut tietää Karttulasta

bussipysäkki maaseutu

Nyt tutustumme toden teolla siihen millainen paikka on tämä Karttula ja mitä kaikkea Karttula pitää sisällään. Karttulahan on entinen Suomen kunta Savossa. Entinen siksi, että vuoden 2011 alusta Karttula on liittynyt Kuopioon. Karttula on pieni ja piskuinen kylä idyllisellä, perinteisellä Suomelle tyypillisellä maalaismaisemalla.

suomi maisemaa

 

Tarkemmin ottaen Karttula sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan lounaisosassa, Kuopion läntisimpänä kaupunginosana. Karttulan kuntakeskus sijaitsee 45 kilometrin päässä Kuopiosta. Tässä idyllisessä maalaiskunnassa Karttulassa asuu tällä hetkellä noin 3500 asukasta, lähinnä kolmessa pitäjässä. Asutus sijoittuu nauhamaisesti Sinisen tien varteen kolmeen taajamaan: Karttulan kuntakeskukseen, Syvänniemelle ja Pihkainmäkeen. Asukastiheys on suomalaiselle maaseudulle tyypilliseen tapaan väljää ja taajama-alue on rakennettu väljästi.

Väestön ikärakenne Karttulassa on suhteellisen nuori, koska viime vuosina Karttulaan on muuttanut paljon lapsiperheitä varsinkin Kuopiosta. Suuri kaupunki on silti lähellä ja helposti saavutettavissa, mutta lapset saa kasvattaa maaseudun rauhassa. Vapaita tontteja löytyy kyllä edelleen lähes kaikilla asuinalueilla ja vapaa-ajan asuntoja alueella on yhteensä yli 1300 kappaletta. Järvimaisemat yhditettynä metsiin luovat kyllä oivan ympäristön Karttulan asukkaille nauttia Suomen luonnosta helposti.

Karttulassa kohtaavat Kuopion teollinen historia sekä nykyaika hienosti. Herman saastamoisen rullatehdas ja Sourun ruukki ovat osa Karttulan Syvänniemen kylän historiaa. Ainutlaatuisen kokonaisuuden talonpoikais menneisyydestä saa Riuttalan talonpoikausmuseosta, joten kulttuuriakin voi Karttulassa harrastaa ja sivistää itseään. Rikkautta on monelaista ja Karttulassa se on luonnossa. Karttulan alue on nimittäin rikas luonnonantimistaan. Karttulasta tulee mansikkaa, mahlaa, mesimarjaa sekä mustaherukkaa vadelman lisäksi kotimaisiin ruokapöytiin.

bussipysäkki maaseutu

Vihreä ja vehreä maaseutukaupunki

Sinistä tietä pitkin matkaa linja-aatot ees sun taas ja Karttulaa lähin rautatieasema sijaitsee reilun kolmenkymmenen kilometrin päässä Suonenjoella ja jo aiemmin mainitussa Kuopiossa. Lähin lentoasema löytyy Siilinjärveltä, jonne matkaa tulee kuutisenkymmentä kilometriä suuntaan ja saman verran tietenkin takaisin. Vesistöjä pitkin veneellä tai miksei vaikka uimallakin, jos kunto kestää, pääsee aina Päijänteelle saakka. Satama veneenpitoa varten löytyy sekä kuntakeskuksesta että Syvänniemeltä.

Karttulan kuntakeskuksesta löytyy muun muassa pankkipalvelut, Alko, asiamiesposti, rautakauppa, päivittäistavarakauppa, ravintola, huoltsikka, apteekki, tilitoimistoja, kukkakauppa, hautauspalvelu, pari parturi-kampaamoa, fysioterapia, erikoislääkärinpalvelut, optikko, lounaskahvila, pizzeria sekä taksi, että matkustaminen sieltä on kaikille mahdollista. Sanomattakin on selvä, että Karttulasta löytyy lisäksi monipuoliset liikuntamahdollisuudet sekä sisältä että ulkoa.

Karttulan alueelta löytyy esimerkiksi ulkoilusta välittäville Pörönmäen valaistu kuntopolku ja talvella latureitti, laavu sekä näkötorni ja perinteinen frisbee-golf rata, joka nykyään löytyy melkeinpä joka pitäjästä. Myös paikallisella ampumaseuralla on tarjolla on ampumarata sekä sisällä että ulkona. Uimarantaakin löytyy, jos kesällä vain tarkenee uida ja tenniskenttä mahdollistaa oman rystylyönnin harjoittelun sekä Karttulanlahdella pääsee myös mattoja muorit pesemään matonpesupaikalla. Karttulasta löytyy siis takuulla kaikki edellytykset ja tarvittavat tuotteet ja palvelut leppoisaan elämiseen. Kaikenmoinen harrastaminen on ainakin mahdollista myös Karttulassa!

järvimaisema suomi