Siirry suoraan sisältöön

Millaista Karttulassa on asua?

Perinteinen maalaistalo

On luonnollista, että moni, joka on muuttamassa toiselle paikkakunnalle, haluaa ensin vähän tutustua ja tietää etukäteen, että millaista kyseisellä paikkakunnalla asuminen saattaa olla. Ei ole väliä, oletko muuttamassa kotimaan sisällä vai ulkomaille, niin haluat silti tietää hieman etukäteen, millaista kyseisessä paikassa on. Suomikin on sen verran suuri maa, että lännessä ja idässä, kuten etelässä ja pohjoisessakin niin kulttuuri, murre ja ihmiset voivat kaikki olla hieman toisistaan poikkeavia. Etenkin maan toiselta puolelta tulevalle uusi paikkakunta voikin olla yllättävän erilainen. Aina ero ei synny siis vain ulkomaille muutosta, jolloin vaihtuu kertaheitolla kieli, laki ja monen moni muu asia.

Pieni paikkakunta

Ensinnäkin on syytä miettiä Karttulan suhteen, että se on pieni paikkakunta. SIten siellä on siis tietenkin hyvin erilaista asua kuin isommassa kaupungissa, kuten Tampere, Oulu tai Helsinki. Karttulassa onkin vain noin 3400 asukasta. Kuitenkin, sijainti on siinä mielessä hyvä, että suuremmalle paikkakunnalle Kuopioon on matkaa vain 45 kilometriä. Kuitenkin, mikäli pidät suurkaupungin melskeestä, meinigistä ja tapahtumista, niin Karttula ei välttämättä ole sinun paikkasi. Kaikkia palveluita et välttämättä myöskään löydä Karttulasta.

Mutta samalla, tältä pieneltä paikkakunnalta löytyy pienen paikkakunnan haittojen tavoin luonnollisesti myöskin pienen paikkakunnan edut ja hyvät puolet. Asuntojen ja tonttien hinnat ovat luonnollisesti paljon halvemmat kuin isommissa kaupungeissa. Luonnon helmaan ei myöskään tarvitse kauaa hamuilla, vaan kaikki parhaat ulkoilumahdollisuudet ovat kivenheiton päässä. Tämä onkin ehkäpä koko Suomen hienoin ominaisuus kuten tiedämme, ja sitä olisikin syytä arvostaa enemmän eikä ottaa itsestäänselvyytenä. Puhdas ja raikas luonto, vaihtelevat vuodenajat ja monipuolinen luonto ja sen eläimet ovat suunnaton rikkaus ja sitä ei pidä pilata. Onkin outoa, että valtakunnallisissa taloudellisissa päätöksissä tätä ei arvosteta niinkään paljoa ja haluta varmistaa, että se varmasti säilyy.

 

Pieni, muttei kuollut kylä

Vaikka edellisessä kappaleessa käsittelimme Karttula pienuutta, siellä on kuitenkin erittäin elinvoimainen kyläyhdistys lähellä huolehtimassa kylän yhteishengestä ja aktiviteeteista. Tämä onkin nimeltään Syvänniemen Kyläyhdistys Ry. Mikäli olet suunnittelemassa muuttoa siis Karttulan seudulle nyt tai lähitulevaisuudessa, tai asut siellä jo, niin nyt olisi vallan oivallinen paikka liittyä jäseneksi tähän kyläyhdistykseen. Siihen saakin heidän nettisivujensa mukaan liittyä kuka tahansa, halusipa sitten olla aktiivisena vaikuttajana toiminnan kehittämisessä tai ihan vain kannattajajäsenenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä muuta voi tehdä kotosalla?

Aina ei tietenkään ole aikaa ja energiaa aktiivisten kyläyhdistysten toiminnalle tai ulkoilulle raittiissa ilmassa, tai autoilulle Kuopioon. Välillä on mukava vain ottaa kotona rennosti ja katsella vaikka televisiota tai lukea kirjaa. Onneksi kaikkialla Suomessa internetyhteys on nykyään huippuluokka, ja voit Karttulassakin katsella vaikkapa uutisisa toiselta puolen maapalloa. Toisaalta, uutisia löytyy nykyään niin monesta eri aiheesta, otettakoon esimerkkinä vaikkapa nettipelaamiseen liittyvät uutiset. Netissä erilaisten pelien pelaaminen onkin myös yksi erittäin viihdyttävä tapa viettää rauhallista koti-iltaa.

Tietenkin kotosalla voi aloittaa muunkinlaisia projekteja vaikkapa etsien omaa taiteellista puoltaan piirtäen tai maalaten. Toiset sen sijaan pitävät enemmän käsitöistä. Leipominen sekä ylipäätään erilaisten reseptien kokeilu on myöskin mukavaa puuhaa. Tietenkin arki-iltoihin on mukava myös lisätä rentoa yhdessäoloa, vaikkapa lautapelin tai korttipelin merkeissä. Näiden pelaaminen ei suinkaan tarvitse jäädä vain jouluun, jolloin perhe kokoontuu yhteen viettämään aikaa rennosti. Näitä aktiviteetteja kun voi aivan yhtä lailla toteuttaa mihin vuodenaikaan tahansa.

 

Toivottavasti tämän artikkelin avulla sai hieman meilikuvaa, että millaista on asua pienellä paikkakunnalla kuten Karttula. Tietenkin parhaiten se selviää, kun menee itse käymään paikkakunnalla ja tutustumaan paikallisiin tapahtumiin, nähtävyyksiin, perinteisiin ja ennen kaikkea ihmisiin.