Ulkokissa vai sisäkissa?

Ulkokissa haluaa seikkailla, mutta sitä vaanivat myös monenlaiset vaarat.

Jokainen muualla kuin kerrostalossa asuva kissanomistaja joutuu tekemään valinnan siitä, tuleeko omasta lemmikistä sisäkissa vai ulkokissa. Kissa voi olla onnellinen, olipa kumpi tahansa. Mikäli päädytään siihen, että kissa saa myös ulkoilla, omistajan vastuulla on pitää lemmikistään huolta. Lainsäädäntö kieltää Suomessa kissan päästämisen esimerkiksi toisten ihmisten pihoille ja lasten leikkipaikoille. Kissaa tulee siis valvoa aina, kun se ulkoilee.

Ulkokissa on myös vaarassa

Mikäli kissa saa kuljeskella vapaana, sitä vaanivat monet vaarat. Kissa saattaa joutua petojen saaliiksi, saada monenlaisia tauteja ja loisia, syödä myrkkyä, jäädä auton alle tai joutua pahaa tahtovien ihmisten uhriksi. Mikäli kissa siis ulkoilee, tämän tulisi tapahtua joko valjaissa tai ulkohäkissä. Kannattaa myös huomata, että mikäli kissa ehtii maistaa ulkoelämää, sen saattaa olla myöhemmin vaikea tottua pelkäksi sisäkissaksi.

Valvottunakin ulkoillessaan kissa saattaa nauttia suuresti. Se saa innostua toisenlaisista äänistä, hajuista ja mauista kuin sisällä. Tutkittavaa ja ihmeteltävää riittää, eikä innostuminen ole koosta kiinni. Suurin kissarotu, maine coonkin, on nähty vilistämässä valjaat tiukkana yllättävän rasahduksen houkuttamana. Varmuuden vuoksi kissalle kannattaa laittaa kaulapanta, jossa on omistajan puhelinnumero.

Tunne kissasi luonne

Avainasemassa kissan ulkoilua pohtiessa on oman lemmikkisi luonne. Sinä tiedät itse parhaiten, onko kissasi uusia kokemuksia janoava ja utelias vai mieluummin rauhallisesti kotioloissa viihtyvä tasainen luonne. Jokainen lemmikki on yksilö siinä missä me ihmisetkin, joten ulkoilu ei ole ehdoton edellytys hyvinvoinnille.