Teatteri Hermanni

Näyttelijöitä teatterilavalla

Perinteikäs Teatteri Hermanni on toiminut vuodesta 1998 lähtien ja toiminta on ollut vireää. Sen toiminta on keskittynyt Hermannitalon tiloihin. Talossa toimii 300-paikkainen kesäteatteri sisätiloissa. Vuonna 2004 aloitettiin myös lapsille kohdistettu toiminta eli Lasten Hermanni. Parina vuonna teatteri on kokeillut joulunäytelmiä. Tämä tapahtui vuosina 2009 ja 2011. Lasten toiminnalla pyritään kannustamaan lapsia kulttuurin pariin sekä edistämään ilmaisutaitoa. Lisävoimaa toiminnalle tuo vuonna 2020 perustettu Hermannin nuoret.

Teatteri Hermanni Syväniemessä

Monet Suomen teatterit ovat aloittaneet mielenkiintoisista lähtökohdista. Yleensä alkuun on tarvittu muutaman intohimoisen teatterifanaatikon kokoontuminen ja siitä vähitellen toiminta on lähtenyt käyntiin. Näin myös Hermannin kohdalla. Näytännöt olivat muutaman ensimmäisen vuoden aikana ulkona ja toiminnan keskipisteeksi oli valikoitunut saunaranta, joka kuului Maaseutuhotelli Eevantalolle. Neljäs näytäntökausi toi muutosta, kun esitykset kertoivat Herman Saastamoisesta ja hänen historiansa. Tuolloin esitykset pidettiin Hermannitalon pihapiirissä.

Aktiivinen talkootyö tuo monesti hyvää tulosta ja kesän 2002 näytelmä saatiin jo siirrettyä nykyisiin tiloihin Hermannitaloon. Onneksi rahoitusta järjestyi Mansikka ry:n kautta ja toiminta on voinut jatkua tiiviisti. Kaikki esitykset on kirjoitettu varta vasten Teatteri Hermannia varten, joten katsojille on tarjolla esityksiä, joita ei välttämättä näe missään muualla. Tämä tekee teatterin toiminnasta houkuttavaa, ainakin katsojan näkövinkkelistä.

Suomen teatterit toimivat vahvalla pohjalla

Monet suomalaisista teattereista toimivat kuten Teatteri Hermanni. Ne pystyvät toiminnassa innokkaiden harrastajien toimesta. Yhtään väheksymättä ammattiteattereita, molemmilla on paikkansa suomalaisten sydämissä. Molemmat teatterityypit antavat suomalaiskatsojille paljon ja ovat siksi paikkansa ansainneet. Harrastajateatterit ovat täynnä upeita roolisuorituksia, vaikka niissä näytteleminen ei olekaan ammattimaista. Yhteistä ammattilaisille ja harrastajille on intohimo näyttelemiseen ja ylipäätään teatteriin. Monesta harrastajanäyttelijästä on kehittynyt ammattilainen harrastuksen pohjalta.

Teatteri Hermanni on lähestynyt teatteritoiminnan jatkuvuutta kehittämällä lastenteatteria ja antamalla näin lapsille mahdollisuuden omiin tuotantoihin. Lapset saavat tukea ja paljon oppia teatterin toiminnasta sekä näin heistä kasvaa vaivihkaa teatterin uusia harrastajanäyttelijöitä tai jopa ammattilaisia. Ilmaisun luominen ja taiteen tekeminen on hyvä harrastus, se edistää lasten hyvinvointia.

Keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä vaativa harrastus

Näytteleminen vaatii keskittymistä ja pitkäjännitteisyyttä. Isommat roolit vaativat oman aikansa, että vuorosanat on hallussa. Näyttämöllä pitää olla luonteva, missä roolissa ikinä esiintyykään. Samalla tavalla UFC vapaaottelijat ovat pitkäjännitteisiä treenaamisen suhteen. Voittajaksi ei kehitytä yhdessä yössä, vaan sen vaatii pidemmän ajan. Kun menestystä tulee, tietää tehneensä asioita oikein. Myös ensimmäiset kerrat teatterilavalla ovat jännittäviä, mutta kokemus tuo siinäkin rutiinia ja helpottaa vuorosanojen oppimista sekä itse näyttelijätyötä.

Siinä missä otteluun keskittyminen ja valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin, ei myöskään kesäteatteri esityksineen ole hetkessä valmis. Näytelmän harjoittelu on aloitettu jo talvella ja vähitellen kokonaisuus alkaa olla valmiina. Näytelmän ensi-ilta on varmasti jännittävin, koska silloin yleisö on ensimmäistä kertaa läsnä ja silloin näyttelijät saavat kuulla aidosti onnistumisestaan.

Teatteri Hermanni on tutustumisen arvoinen

Jos kesäteatteri kiinnostaa ja siinä samassa Karttula matkakohteena, on hyvä yhdistää nämä kaksi asiaa luontevasti toisiinsa. Tosin kesällä 2021 ei näytelmää nähdä esitettynä, vaan Karttakeppejä ja pirunviuluja on tarkoitus esittää vasta vuonna 2022. Kesän aikana näytelmästä tuotetaan joitakin yksittäisiä kohtauksia videolle. Samalla yleisölle tarjoutuu mahdollisuus saada maistiaisia etukäteen. Tämä tekee tästä näytelmästä mielenkiintoisen odoteltavan.

Videokuvaukset eivät ole harrastajille joka päiväistä, joten he saavat kokea täysin uudenlaisen tavan tehdä teatteria. Normaalisti live-yleisön edessä esitettävät pätkät esitetäänkin nyt kameralle. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia kohtauksia näytelmästä on tarjolla ja odottamaan sen pohjalta seuraavaa kesää.

Kuten moni muukin, myös Teatteri Hermanni on vakiinnuttanut paikkansa kesäteatterina ja lastenteatterina. Innokkaiden näyttelijöiden lisäksi esityksessä tarvitaan innostava ja kokenut ohjaaja. Näytelmän teossa sekään ei vielä riitä vaan roolipukujen lisäksi tarvitaan kulissit sekä paljon työtä ennen kuin näytelmä on valmis, että me katsojat voimme asettua istumaan ja katsomaan täydellistä esitystä. Lukuisten harrastajien joukko sekä monet talkootunnit toisensa jälkeen on uurastettu tuotannon eteen.