Siirry suoraan sisältöön

Oskar Huttunen

 

 

oskar huttunen

Tänään kerromme Karttulassa syntyneestä Oskar Huttusesta, josta tuli menestyvä liikemies, joka halusi omalta osaltaan olla sivistämässä Suomen nurisoa. Oskar syntyi Karttulassa, Muuraismäellä perheeseen joka pystyi suhteellisen hyvin pitämään huolta omasta toimeentulostaan ja väen ruuassa, vaikka menossa olikin Suomen nälkävuodet. Tilanne oli todella paha ympäri Suomen ja ne perheet, joilla oli ruokaa ja lämmintä saivat olla siitä kiitollisia.

Oskarin alkutaival ei siis ollut sieltä karuimmasta päästä, mutta tuohon aikaan elämä Suomen maaseuduilla oli jopa varakkaammissakin perheissä karua ja rankkaa. Oskarin tullessa kouluikään, ei Karttulassa kuitenkaan vielä ollut kansakoulua tai edes kiertokoulua, joten Oskarin koulusivistys jäi vain pyhäkoulun ja lukkarinkoulun varaan. Oskar oli kuitenkin hyvä esimerkkki siitä, että jos jotakin haluaa, ei koulumenestyksellä ole väliä, vaan peräänantamattomalla luonteella ja nokkelilla oivalluksilla.

Oskarin tie vei naapuripitäjään kauppa-apulaiseksi jo 16 vuoden iässä ja sieltä tämän tulevan liikemiehen matka vei Kuopioon. Kuopiossa Oskar työskenteli taas kaupassa, tällä kertaa kuitenkin Herman Saastamoisen palveluksessa. Hyvin pian kävi ilmi, että Oskar oli paitsi tunnollinen, myös todella ahkera ja tarkkaavainen työsään. Vain 32-vuotiaana hän oli jo edennyt Herman Saastamoisella apulaisjohtajaksi.

Herman halusi kuitenkin itse sivistää itseään ja osallistuikin useille kauppaopiston iltakursseille, joissa hän opiskeli esimerkiksi kirjanpitoa ja liiketaloutta. Kielien opiskelukin kävi Oskarilta mallikkaasti ja hän opetteli sekä Saksaa että Venäjää, päästen näin hoitamaan yrityksen ulkomaankauppaa. 

Vuosi 1907 oli käänteentekevä, sillä silloin Oskar Huttunen koki olevansa valmis astumaan ulos työntekijän roolista ja aloittamaan oman liiketoiminnan. Hän perustikin tuona kyseisenä vuonna oman tukkuliikkeen Kuopioon. Oskarilla oli kuitenkin jo ajatukset tulevaisuudessa, sillä vain vuosi liikkeen perustamisesta hän muutti Helsinkiin ja aloitti siellä arvopaperikauppaan perehtymisen. Arvopaperikauppa veikin Oskarin mennessään ja Kuopiossa ollut tukkuliike sai panna lapun luukulle.

Todella pian Oskar huomasikin omat kykynsä arvopaperikaupassa ja omaisuus alkoi karttua todella nopeaan tahtiin. Oskar oli todellinen taktikko ja mestari hyödyntäessään suhdanteita. Samaan aikaan Oskar oli kirjapitokoulutuksensa ansioista myös varoivaisen järkevä liiketoimissaan ja nämä kaksi asiaa yhdessä tekivätkin hänestä menestyneen liikemiehen.

Oskar oli sekä naimaton että lapseton ja suuren omaisuuden kohtalo mietityttikin useasti menestyvää liikemiestä. Oskar kuitenkin päätyi lopulta ratkaisuun perustaa omaa nimeään kantava säätiö, joka edistäisi Suomalaista kulttuuria ja talouselämää. Säätiö onkin tehnyt todella paljon hyvää lahjoittaessaan niin apurahoja kuin erityisapurahojakin.

Oskar Huttunen jätti jälkeensä todella mittavan taidekokoelman ja säätiön joka pitää tulevaisuudessakin huolta siitä että Oskarille tärkeät asiat saavat rahoitusta ja tukea!