Siirry suoraan sisältöön

Tuhansien järvien maa

Karttulan kuntaan vähän lomailemaan! Eikös se olisikin vasta hieno asia? Mitä mieltä muuten itse olet suomen pienistä kunnista, pitäisikö kuntaliitoksia suosioa enemmän, vai vähemmän? Suomalainen sana ”kunta” tarkoittaa siis aluetta, paikkaa, tai lokaatiota, missä sijaitsee yksi tai useampi kaupunki/kylä. Kuntaliitoksilla taas tarkoitetaan sitä, että näitä pienempiä kyliä ja paikkoja suomesta, yhdistetään. Esimerkiksi Karttula on hyvin pieni, joten olisi fiksua että tästä tulisi kuntaliitos. Kuntaliitoksen avulla yhdistetään myös julkisen sektorin palveluita, kun terveysasemia. Tämä tietysti saattaa eritoten vanhemmille ihmisille olla ikävämpi asia, koska tämä voi tarkoittaa sitä, että lääkäriin on lähdettävä esimerkiksi hieman pidemmälle mitä normaalisti.

Karttula onkin hyvä esimerkki siitä, mikä tekee suomesta niin viihdyttävän paikan asua. Emme nyt siis välttämättä tarkoita sitä, että Karttula olisi paratiisi, mutta lähinnä sen ympäristöä. Karttulassahan luontoa piisaa, eikä meille suomalaisille ole mikään niin tärkeää, kuin oma luontomme! Valitettavasti vain tuhoamme sitä kokoajan kaikenlaisilla paperiteollisuuden villityksillä, sekä pakokaasupäästöillä. Onneksi näitäkin pakokaasupäästöjä valvotaan jonkin verran, jotta ne eivät pääsisi ihan täysin käsistä ryöstäytymään.

Palataksemme vielä suomen luontoon, tahtoisimme kertoa muutaman tiukan faktan asian tiimoilta. Suomihan tunnetaan tuhansien järvien maana, sillä täällä on n. 188 tuhatta, yli 500 neliömetrin järveä. Tämä on todella naurettavan iso määrä, ja sitähän voisi kuvitella, että suomessa järvi löytyy jokaisen kulman takaa! Ulkomaalaisille tämä onkin hyvin vaikeaa käsittää, sillä lähes missään muualla maailmassa, ei näin montaa järveä löydy. Esimerkiksi Kanadassakin on vain n. 31 tuhatta järveä, joiden pinta-ala ylittää 1km neliömetriä. Silti n. 9% koko Kanadan pinta-alasta on makean veden peitossa.

Mitä hyötyä näistä järvistä sitten on suomelle? Paljonkin! Voisimme ihan ajatella heti esimerkiksi viihteellisestä näkökulmasta, sillä suomessahan on paljon myös kesämökkejä. Mikäs sen hienompaa, kun omistaa kesämökki järven rannalla. Tämä sitten taas automaattisesti tuo valtion kassaan rahoja verorahojen muodossa. Ei pidä myöskään unohtaa sitä asiaa, että myös kalataloutemme, sekä kantamme pysyvät täten terveinä. Monethan ei sitä ajattele, että esimerkiksi roskakalojenkin kalastaminen on tärkeää. Tämä edesauttaa järvien ”ylikansoittumista” jotta myös jalokaloilla on tarpeeksi tilaa elää ja kasvaa. Suomesta pyydettävät kalathan ovat kovassa suosiossa esimerkiksi ulkomailla! Muistan käyneeni kerran sveitsissä, jonne olin ystävälleni vienyt pakastettua ahventa mukanani. Tämä meni kuin kuumille kiville, ja pyysipä yksi ravintolakin minun yhteystietoja, jotta pystyisin näitä ahvenia toimittamaan sinne lisää!

Ei siinä, ahvenet ovat kyllä erittäin maistuvia kaloja, oikein valmistettuna. Itse tykkään joko savustettuna, tai sitten suuressa määrin paistettuna voissa! Kalaa ei sen kummemmin tarvitse maustaa, ahvenellekin riittää mainiosti suola + sitruuna. Sitruuna tai lime käy vallan mainiosti, sillä ne tuovat kalaan täysin omalaatuisen maun, joka maistuu todella hyvältä! Lisää kala-aiheisia reseptejä löydät esimerkiksi osoitteesta: www.valio.fi

Mikäli sinua kiinnostaa esimerkiksi kalakantojemme eheytys, tai muuten vain suomen luonnon parissa työskenteleminen, otathan meihin välittömästi yhteyttä sähköpostitse. Osoitteen löydät suoraan Palaute-osiostamme. Vastaamme kaikkiin saapuviin sähköposteihin niin pian kuin mahdollista.

Mikäli tahdot jättää palautetta, voit tämän tehdä suoraan alla olevaa kommenttikenttää käyttäen. Huomaathan että emme välttämättä julkaise rasistisia, loukkaavia, tai muuten hyvän maun ylittäviä palautteita ollenkaan. Olethan siis asiallinen!

Toivotamme sinulle mukavaa alkanutta talvea, sekä rauhallista joulun odotusta!