Siirry suoraan sisältöön

Kesäretki Rautalammin kansallispuistoon

karttulasta rautalammille!

Karttulasta metsään

Karttulan kuviot ovat nyt käyneet meitä ihan toden teolla tässä viime viikkoina kyllästyttämään. Olemme tässä kesän aikana kolunneet joka ikisen kulman tältä alueelta ja nyt onkin aika lähteä vähän Karttulan rajojen ulkopuolellekin tuulettumaan. Suuntaamme luonnon helmaan, ja matkaamme Rautalammille, jossa pääsemme nauttimaan kansallispuiston antimista. Ajomatkaa tästä tulevasta reissusta kertyy vaivaiset 45 minuuttia, sillä tästä meiltä on Rautalammille vain noin 55 kilometriä. Matka taittuu punaisella Fordilla, joka oli tässä kohtaa pakko mainita, sillä tuo Ford vetelee viimeisiään ja haluamme, että siitä jää jonkilainen jälki tähän maailmaan.

Rautalammin kansallispuisto

Kansallispuisto sijaitsee Etelä-Konnevedellä. Siellä meillä on loistavat mahdollisuudet veneillä esimerkiksi aavoilla järvenselillä. Ensimmäisenä päivänä aiomme kuitenkin vuokrata kanootit ja lähteä tutustumaan alueen vesireitteihin melomalla. Tiedossa on maisemien osalta ainakin laakeita silokallioita sekä pystysuoria, jylhiä kallioseinämiä. Olemme kuulleet, että vedet ovat todella kirkkaita ja kanootin reunalta voi nähdä paljon pinnan alla lymyilevään kalojen ja muiden vesieläinten valtakuntaan. Kansallispuisto tälle alueelle perustettiin vuonna 2014.

Luonto

Etelä-Konneveden on sanottu olevan oikea vastakohtien paikka. Alueella on paljon todellista vuorimaata, reheviä lehtonotkelmia, jyrkkärinteisiä mäntyjen koristamia kallionlakeja. Rinteissä on säilynyt paljon vanhoja luonnonmetsiä, jotka tietenkin tarjoavat elinpaikkoja useille uhanalaisille eläimille. Aiommekin yrittää bongata tämän reissun aikana liito-oravan sekä pohjantikan.

Historia

Rautalammin kansallispuisto valikoitui kohteeksemme lopulta sen upean historian takia. Olimme pohtineet myös kauempana sijaitsevia kansallispuistoja, mutta kun luimme lisää Rautalammista, vakuutuimme siitä, että juuri sinne meidän tulisi suunnata. Olemme kaikki tästä porukasta todella innokkaita historian harrastajia! Rautalammi on ilmeisesti ollut todella merkittävä vesiväylä jo pitkälle ennen ajanlaskumme alkua. Konneveden rannoilta on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja ja jopa hautaraunio, joka on varhaismetallikaudelta. Lisäksi alueelta on löydetty kalliomaalaus, joka on osittain veden alla.

Kaikkein mielenkiintoisin historiaan liittyvä asia on meidän mielestämme kuitenkin kuolleiden karsikko, joka oli 1800-luvulla erittäin merkittävässä roolissa hautajaisiin liittyen. Kirkkomatka oli tuolloin kulkenut alueella ja saattomatkan keskipaikkeilla seurueet olivat pysähtyneet Lanstunsalmeen. Siellä vainajan nimi sekä kuolinaika oli tapana kaivertaa puunrunkoon. Alueella sijaitseva kapea salmi oli symbolinen: se muodosti rajan elävien ja kuolleiden maailmoiden välille. Vuoden 2010 Asta-myrsky vei valitettavasti monet näistä puista, mutta onneksi kymmenen karsikkopuuta on vielä jäljellä. Aiomme aivan ehdottomasti mennä katsomaan näitä puita, ne on prioriteettilistallamme aivan ensisijalla.

Aktiviteetit

karttulasta rautalammille!

Rautalammilla on ilmeisesti paljon tehtävää – siis myös itse vaelluksen ja luontoon tutustumisen lisäksi. Alueella onkin mahdollista nauttia myös ratsastuksesta, siitä pitää huolen muun muassa Rautalammin Ratsastuskeskus. Myös kalastusta pääsee harrastamaan tällä alueella, tietenkin perinteisesti onkimalla ja lisäksi luvanvaraisesti. Rautalammella on useita koskia ja sieltä saa nostettua muun muassa taimenta, harjusta, siikaa, ahventa ja haukea. Koskissa saa heittokalastaa, perhokalastaa ja uistella. Punaiseen Fordiimme on tällä kertaa pakattuna vain onget. Toivomme, että saisin iltaleivän päälle hiukan kalaa, mutta saa nyt nähdä!

Majoittuminen

Rautalammilla on muutamia upeita majoittumismahdollisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi Korholan Kartalo, Tormala, Ramakka ja Puroniemi. Alueella on myös vuokramökkejä ja matkustajakoteja, mutta me emme aio tällä kertaa käyttää näiden palveluita, vaan käytämme hyödyksemme jokamiehen oikeuksia ja majoitumme teltassa. Siitä onkin aikaa, kun olemme viimeksi käyneet tällaisella reissulla!

 

Innolla odotamme, mitä kaikkea nämä tulevat kolme yötä ja neljä päivää pitävät sisällään. Se nyt on ainakin varmaa, että näemme uusia maisemia ja pääsemme tosiaan hetkeksi pois tutuista kuvioista. Se tekee aina hyvää, ihan jokaiselle! Palataan asiaan reissumme jälkeen!